Surdegsbak med egenmalt fullkornsmjöl
Här kommer en detaljerad beskrivning/recept av helgens surdegsbak !
I fredags fick jag av en kollega på SVA 2kg egenmalt fullkornsmjöl. Han köper säd av en bonde som han sedan maler hemma i sin kvarn !! Coolt va !!? =).
Så här såg mjölet ut !
Och så här ser min vetesurdegsgrund ut. Den är ca 1.5 år gammal och jag matar den med vatten och mjöl en gång i veckan.
På fredagskvällen så blandade jag 100 gram vatten, 100 gram surdegsgrund och ca 150 gram mjöl med degkrokar i en bunke med lock. Den fick sen jäsa i rumstemperatur över natten.
Så här ser den ut efter nattens jäsning !
Här har jag blandat fredagens surdeg med 600 gram varmt vatten och 750 gram fullkornsmjöl.
Sen kör jag 5 minuter på låg hastighet, sen 5 minuter på lite snabbare, vila 5 minuter, blanda i 1 msk salt och kör någon minut till på lite högre hastighet endå !
Så här ser degen ut när den är färdigarbetad !
Häll över degen i en fyrkantig burk med lock som man har oljat in.
Nu börjar nästa jäsning rumstemperatur.
Under första timmens jäsning så ska du vika degen 3 gånger.
fram och tillbaka, till höger och vänster.
nästa jäsning sker i kylskåpet ca 8 timmar med lock.
Så här ser den ut när den jäst klart !
Nu så delar man helt enkelt den fyrkantiga degen i 2 delar, häll på med mjöl så blir den mer lätthanterlig.
Sen hällde jag pumpafrön på bordet som jag tryckte ner varje limpa i.
Sen ska det jäsa igen 1 timme i rumstemperatur.
Och så här ser dom ut efter jäsning.
Sen in i ugnen på 275 grader i 10 minuter sen sänker man temperaturen till 200 grader och låter den vara inne 20 minuter till.
Så här ser dom ut när dom är färdiga, en knaprig skorpa och mjuk innut i.
Och innuti !
Ja så gör jag, kostade: hmm mjölet var gratis, surdegsgrunden så gott som gratis, 600 gram vatten kanske 1 kr vad vet jag =). och lite el. så säg totalt 5 kr kanske =)
Tidsmässigt? Låter kanske mycket, men den effektiva tiden är max 20 minuter i veckan. PLUS ATT DET ÄR ROLIGT !!! =)
Hejsvejs coh stort tack Anders för mjölet !!!
I fredags fick jag av en kollega på SVA 2kg egenmalt fullkornsmjöl. Han köper säd av en bonde som han sedan maler hemma i sin kvarn !! Coolt va !!? =).
Så här såg mjölet ut !
Och så här ser min vetesurdegsgrund ut. Den är ca 1.5 år gammal och jag matar den med vatten och mjöl en gång i veckan.
På fredagskvällen så blandade jag 100 gram vatten, 100 gram surdegsgrund och ca 150 gram mjöl med degkrokar i en bunke med lock. Den fick sen jäsa i rumstemperatur över natten.
Så här ser den ut efter nattens jäsning !
Här har jag blandat fredagens surdeg med 600 gram varmt vatten och 750 gram fullkornsmjöl.
Sen kör jag 5 minuter på låg hastighet, sen 5 minuter på lite snabbare, vila 5 minuter, blanda i 1 msk salt och kör någon minut till på lite högre hastighet endå !
Så här ser degen ut när den är färdigarbetad !
Häll över degen i en fyrkantig burk med lock som man har oljat in.
Nu börjar nästa jäsning rumstemperatur.
Under första timmens jäsning så ska du vika degen 3 gånger.
fram och tillbaka, till höger och vänster.
nästa jäsning sker i kylskåpet ca 8 timmar med lock.
Så här ser den ut när den jäst klart !
Nu så delar man helt enkelt den fyrkantiga degen i 2 delar, häll på med mjöl så blir den mer lätthanterlig.
Sen hällde jag pumpafrön på bordet som jag tryckte ner varje limpa i.
Sen ska det jäsa igen 1 timme i rumstemperatur.
Och så här ser dom ut efter jäsning.
Sen in i ugnen på 275 grader i 10 minuter sen sänker man temperaturen till 200 grader och låter den vara inne 20 minuter till.
Så här ser dom ut när dom är färdiga, en knaprig skorpa och mjuk innut i.
Och innuti !
Ja så gör jag, kostade: hmm mjölet var gratis, surdegsgrunden så gott som gratis, 600 gram vatten kanske 1 kr vad vet jag =). och lite el. så säg totalt 5 kr kanske =)
Tidsmässigt? Låter kanske mycket, men den effektiva tiden är max 20 minuter i veckan. PLUS ATT DET ÄR ROLIGT !!! =)
Hejsvejs coh stort tack Anders för mjölet !!!
Kommentarer
Postat av: Eva
Ser jättegott ut! På tiden att Anders tar med sig av sitt specialbröd till våra fredagsfika!
Postat av: Anders Hellström
Härligt - hoppas du märkte någon skillnad på hem-malt mjöl jämfört med köpt. Här är min kvarn - jag köpte den från Tyskland (½ priset jämfört med Sverige)http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Komo/Fidibus-Medium/991460.html
kanske vi ska starta en surdegsförfening på SVA - Håkan skjuter nog till några slantar som för idrottsföreningen. Det fanns ju tidigare ett storkök i källaren - som vi skulle kunna nyttja. Vi kan ju bidra till SVAvisionen - "För framtiden - En bulle i ugnen med SVA"
Postat av: Diana
mumsigt såg det ut!! =O)
Trackback