Eget godis !

Hej på er !
Var ett tag sedan jag skrev nu, men har inte haft så mycket tid att hitta på något intressant att skriva =)

Men här kommer något iaf =)

I helgen så var vi såååå godissugna, och eftersom det mesta godiset idag mest består av arom och smakämnen så gjorde vi eget.

Jag har tyvärr inga bilder, men ni får tänka er fram =)

Vi gjorde egen Snickers med:

Socker, jordnötssmör, sirap, vaniljpulver, kokos, cornflakes och olja som vi blandade ihop och plattade ut i en form och hälde smält choklad på. tog 15 minuter =)

Där var sötsuget avklarat !! =)


Sen ville jag ha lite salt på det, så jag friterade egna chips, och det var verkligen en höjdare !!!

Skiva potatis tunt tunt, fritera ganska hårt, låt rinna av ordentligt och salta efter behov, man kan själv smaksätta med chili, paprika eller peppar(citron?). tog 10 minuter om man inte räknar uppvärmingstiden av fritösen =)

Sen friterade vi bananer och åt frugans hemmagjorda glass.
Frityrsmeten bestod av:
Vetemjöl, potatismjöl, socker, olja och vatten.
10 minuter.... =)

ja det var verkligen en syndens helg, men oj så god =)

Fick springa dagen efter.... =)

Ska försöka fixa bilder tills nästa gång

Dagens livsmedel/tillsats - Jordgubbsmilkshake

Heeej igen, här kommer lite info om milkshake, framför allt jordgubbsmilkshake.

Hemma hos mig så gör man en god milkshake genom att mixa:

Grädde/mjölk, gräddglass, jordgubbar

Men det är tydligen för dyrt för Burger king som har denna ingridenslista:

Amylacetat, amylbutyrat, amylvalerat,anetol, anisylformiat, bencylacetat, bensylisobutyrat, smörsyrdiacetyl, cinnamyl isobutyrat, konjaksessensolja, diacetyl, dipropylketon, etylacetat, etylamylketon,etylbutyrat, etylcinnamat, etylheptanoat, etylheptylat, etyllaktat, etylmetylfenylglycidat, etylnitrat, etylproprionat,etylvalerat, heliotropin, hydroxyfenyl-2-butanon (10-procentig lösning i alkohol), alfa-ionon, isobutylatranilat, isobutylbutyrat. citronessensolja,maltol, 4-metylacetofenon, metylantranilat. metylbenoat. metylcinnamat, metylheptinkarbonat, metylnaftylketon, metylsalicylat, mintessensolja, neroliessensolja, nerolin, nerylisobutyrat, violrotssmör, fenetylalkohol, rosenvattenrometer, gamma-undekalakton, vanillin och lösningsmedel
(kommer från boken Hemliga kocken av Mats-Eric Nilsson, Burger King redovisar inte detta på deras hemsida, hmm undrar varför).

Då är faktiskt Mc Donalds lite bättre med följande ingridienslista:

Socker, vatten, stärkelsesirap, jordgubbsjuice, rödbetsjuice, äppelextrakt, surhetsreglerande medel E330 (citronsyra), naturidentisk jordgubbsarom
(Kommer från MC-donalds hemsida)

Så nu vet ni det =)

Hejsvejs !

Surdegsfrallorna resultat !

Hej igen, här kommer en bild på frallorna !

Hälvften med pumpafrön på och hälften med ost på !



Hejsvejs !

Surdegsfrallor

Det finns inte mycket som slår de mornarna som jag bakar surdegsbröd, det är sååååååååååå roligt =) !!!

Tänkte ta slut på det sista mjölet som jag fick av Anders, jag matade faktiskt min rurdeg med det och det verkade som om den tyckte mer om det mjölet ! Tack igen Anders !!

Satte degen igår, och nu på morgonen så har jag blandat försurdegen med mjölet från anders, vetemjöl special, vatten, salt, russin och lite sirap.

Så nu dricker jag lite espresso medans jag väntar på jäsningen !!!

Ha det så skönt, och grattis till Anna som vann melodifestivalen !!

Ekologiskt Vin

Köpte ett ekologiskt vin igår för att fira min fru som har fått jobb !
Ska bli spännande att smaka, jag bara tog ett istället för att köra på mina trygga kort =)

Beronia Viticultura Ecológica 2007 (nr 12126)
   
Land Spanien
   
Distrikt Rioja
   
Alkoholhalt 14,0 %
   
Färg Blåröd färg.
   
Doft Stor, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, dill, peppar, vanilj och choklad.
   
Smak Kryddigt, fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, dill, vanilj och choklad.
   
Användning Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Hejsvejs

Surdegsbak med egenmalt fullkornsmjöl

Här kommer en detaljerad beskrivning/recept av helgens surdegsbak !

I fredags fick jag av en kollega på SVA 2kg egenmalt fullkornsmjöl. Han köper säd av en bonde som han sedan maler hemma i sin kvarn !! Coolt va !!? =).

Så här såg mjölet ut !


Och så här ser min vetesurdegsgrund ut. Den är ca 1.5 år gammal och jag matar den med vatten och mjöl en gång i veckan.


På fredagskvällen så blandade jag 100 gram vatten, 100 gram surdegsgrund och ca 150 gram mjöl med degkrokar i en bunke med lock. Den fick sen jäsa i rumstemperatur över natten.



Så här ser den ut efter nattens jäsning !


Här har jag blandat fredagens surdeg med 600 gram varmt vatten och 750 gram fullkornsmjöl.


Sen kör jag 5 minuter på låg hastighet, sen 5 minuter på lite snabbare, vila 5 minuter, blanda i 1 msk salt och kör någon minut till på lite högre hastighet endå !


Så här ser degen ut när den är färdigarbetad !


Häll över degen i en fyrkantig burk med lock som man har oljat in.


Nu börjar nästa jäsning rumstemperatur.
Under första timmens jäsning så ska du vika degen 3 gånger.
fram och tillbaka, till höger och vänster. 

nästa jäsning sker i kylskåpet ca 8 timmar med lock.
Så här ser den ut när den jäst klart !


Nu så delar man helt enkelt den fyrkantiga degen i 2 delar, häll på med mjöl så blir den mer lätthanterlig.


Sen hällde jag pumpafrön på bordet som jag tryckte ner varje limpa i.
Sen ska det jäsa igen 1 timme i rumstemperatur.


Och så här ser dom ut efter jäsning.


Sen in i ugnen på 275 grader i 10 minuter sen sänker man temperaturen till 200 grader och låter den vara inne 20 minuter till.

Så här ser dom ut när dom är färdiga, en knaprig skorpa och mjuk innut i.


Och innuti !


Ja så gör jag, kostade: hmm mjölet var gratis, surdegsgrunden så gott som gratis, 600 gram vatten kanske 1 kr vad vet jag =). och lite el. så säg totalt 5 kr kanske =)

Tidsmässigt? Låter kanske mycket, men den effektiva tiden är max 20 minuter i veckan. PLUS ATT DET ÄR ROLIGT !!! =)

Hejsvejs coh stort tack Anders för mjölet !!!



Fråga till er angående smaker

Hej på er !
En sak som jag inte fattar hos folk är att många skiter vad smaken eller färgen på saker igentligen är !

Det behöver inte betyda att det alltid är ifrågasatta färämnen, utan det kan vara spenat, motor eller rödbeta som används, eller att man har användt aprikoskärnor istället för mandel i mandelmassan i semlorna.

Men jag tycker ändå att smaken i smördegen ska  komma från smör istället för smörarom.
eller
att det ska finnas krabba i crabsticks istället för billig fisk med smakförstärkare, färgämnen och aromer.
eller
i en pistageglass så vill jag att smaken och färgen ska komma från pistage istället för spenat och smakaromer.
                                                      



Vad tycker ni?

Spelar det ingen roll vart smakerna och färgerna kommer ifrån så länge som det är gott och ser bra ut?

Och får man verkligen döpa smördegen till smördeg om det inte är smör i ?!

Hejsvejs !

Snabbast och billigast - Färdigrätt eller hemlagat?

Heeeej igen
Hittade en spännande sida idag på morgonen, en kille som duellerar mot Findus färdigköpta rätter.

Han kör med tidtagar ur mellan att laga maten själv mot att köra den i micron.
Sen räknar han ut priset vilket som blir billigast !! Coolt va =)

Kolla in hans hemsida !!

http://matduell.se/

Hejsvejs !!

Plommonkräm

Sist vi var hos mamma och pappa så fick vi 1 kg av deras egna plommon.

Så jag passade på att göra plommonkräm till lunch till mig och dottern(vabbade idag).
Tyckte den blev kanongod, men dottern tyckte att det var för surt =).

Plommon
vatten
socker
potatismjöl
kanelstång
ingefära

Hejsvejs !

RSS 2.0