Pizza Margarita

Igår blev den hemmagjord Pizza, på dom nya pizza-tallrikarna !

Receptet kommer från Jamie Olivers - Fyra årstider i köket.

Pizzadegen med Durumvetemjöl
tomatsås av konserverade hela tomater, basilika och vitlök
mozarellaost, basliika, pinjenötter
kasta den på en förvärmd het plåt 275 grader
6 minuter
ut med den, på med parmaskinka, ruccola, olivolja, parmesanost.
Klar ! och.....god =)


Dagens livsmedel/tillsats - Bosarpkyckling

Igår när vi handlade så hade vi redan innan bestämt oss för att sluta köpa misshandlad billiga kycklingfileér som man har sprutat in massa vatten som man får betala för  !
Så vi drog till Coop där vi brukar handla eftersom dom har mycket krav och ekologiska varor till ett bra pris !

Så när vi kom till frysdisken fick jag se det vackra kravmärket på en riktig bjässe, 2500 gram !!!

Kostade 89 kr/kg vilket inte jag tycker är så jäkla dyrt för en kyckling som har haft det bra och som har slaktats på ett riktigt sätt !.

Så....drygt 200 spänn för kycklingen, men då kommern den räcka till ca 3 middagar hamma hos oss.

200/3= 66kr + ca 34 kr för ris och sås ca =100.
100 /3 = 33 kr per person !
Dyrt ??? NEJ !!


www.Bosarpkyckling.se för den som vi läsa om kyckligen !

Dagens livsmedel/tillsats - "Glass i stora lass"

Som den glassälskare jag är, har jag nu bestämt mig för att göra hemmagjord glass i vår fenomenala glassmaskin, vilket inte är första gången kan jag väl erkänna... ;) 

I kväll blir det en *ekologisk* chokladglass!

Ingredienserna är få och ger en smakupplevelse värt mödan! Om jag inte räknar med "nedkylningsprocessen" i själva glassmaskinen som tar ungefär en timme, så har jag min glass färdig långt innan grannen hunnit ut med bilen för att köpa sig sin glass i affären ;)


Följande ingredienser använder jag i min glass:

choklad av finare sort
ekoloisk mjölk 3 %
Änglamarks ekologiska ägg
ekoloiskt rårörsocker
ekologiskt vaniljpulver (vaniljstänger som är malda till pulver)
ekologisk vispgrädde

Gott och nyttigt för själen...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

För den som köper sin glass i affären, kan räkna med att känna sig rätt blåst, på "luft";

 "Industritillverkad glass innehåller mest luft, glasstillverkarna ”piskar in luft” i glassen med en huvudförklaring, de vill helt enkelt att glassen ska bli mjukare och smidigare. Den ska gå att skopa ur direkt när den plockas ut från frysen. Enligt glasstillverkarna vill konsumenten inte låta glassen vänta 15 minuter på diskbänken. MEN det finns en annan förklaring till luften också. Den stavas, PENGAR. Luft är billigare än glass" (refererat från "TestFakta.se")!

För den som vill veta mer om industritillverkad glass, följ länken nedan: 
http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=6222


Hälsninar K@roline Ericsson ;)


Espresso

Min favorit Espresso !

Dagens livsmedel/tillsats - lax

Läste en spännande sak idag i Mats-Eric Nilssons bok "Äkta vara" !

Att lax i sin naturliga miljö får sin härligt rosa färg genom att äta Krill (ett räkdjur som är rosa).

Men...den odlade laxen, den har man exprementerat mycket med =).
Odlarna får från färgtillverkaren färglappar, liknande som när man ska välja tapeter eller köpa väggfärg. Där kan odlaren välja alla möjliga sorters rosa färger som tillsäta i foderpelletsen som laxen utfodras med.

Visst är det otroligt !



Kalops

Lagade Kalops i tryckkokaren till middag !
Tog hela 20 minuter, och då var det nog lite för länge, för köttet bara rasade sönder när man tog i det.
Men kanongott blev det.

Nöt-grytbitar, morot, lök, vit/krydpeppar, lagerblad, salt, vatten, grädde. mmmm =)

Potatisen tog 10 minuter att ångas i tryckkokaren.

Hejsvejs !

Dagens livsmedel/tillsats - Bröd

Hej på er alla, här kommer dagens livsmedel: Bröd

Bröd är något som jag älskar !!
Jag köpte tidigare alltid Lingongrova. Men för ca 2 år sedan så har jag bakat allt bröd själv. Först och främst för att det är godare, och också för att jag fick reda på hur mycket fusk det är med köpt bröd.

Det är otroligt hur uppfinningsrika livsmedelsindustrin är, men kan faktiskt till och med tillföra en kemikalie som får elugnsbrödet att få samma struktur som om det vore bakat i en ved-eldad ugn !

Vad industrin gör för att få ner priset på brödet är följande:

Jästiden ska vara så kort som möjligt - tid är pengar !
Man blåser in luft eftersom brödet inte jäser tillräkligt och för att luft är billigare än deg.
Sen har man i mycket konserveringsmedel för att brödet ska få lång "Shelf life".
Eftersom köpt bröd oftast inte smakar så mycket så stoppar man in diverse smaker, tex lingon.

Sen döper man brödet till diverse namn som låter hälsosamt och nyttigt, typ hjärtegott =).
Och visar bilder på mjöliga händer, fast brödet inte har blivit nuddat av ett par händer förren dom hamnat i påsen.

Jag lägger ner 30 minuter effektiv tid i veckan på att baka bröd, och tjänar många hundralappar om året !

Vill man inte baka själv, leta upp en bra bagare. Och tycker man att det är för dyrt, tänk om...
Håll ett surdegsbröd från bakeriet(35 kr) i ena handen och ett köpt industribröd(20 kr) i andra...känn på tyngden ! Vill man äta massa luft eller ett gott bröd. Du får köpa kanske 3 st industribröd för att få i dig lika mycket bröd som hemmabakat eller från bageriet.

Och du.....det är INTE svårt !!!


Hejsvejs !

Surdegsfrallor

Idag var det bakdag hos familjen Ericsson, vi bakade av en vetesurdeg som jag har hållt vid liv ca 1.5 år.
Brukar alltid göra limpor, men idag provade jag för första gången att göra frallor, och dom blev kanonbra faktiskt.


hejsvejs !

Stoppa egen korv !

Vi var inne hos våra underbara grannar igår och fikade, kanongott ! Vi pratade mycket om mat och om hur det var förr. Vi ska få komma hem till dom så ska dom visa hur man stoppar sin egen korv....det ska bli kul.
Det gäller att ta tillvara på dom äldre generationernas kunskap om mat innan den går helt förlorad !!

Hejsvejs ! 

Sushi - del 2

Nu har vi ätit Sushin ! Den blev kanongod !
Karro gjorde Makirullar och jag gjorde Nigiri(?). Istället för att försöka skära till laxen själv så bad vi tjejen vid fiskdisken på Coop att skära till den åt oss. Blev supertunna skivor som smälte i munnen. Gott gott, här kommer en bild !

Godnatt !

Sushikväll !!!

Ikväll blir det sushi med frugan. Det är sååå gott, sen är det mysigt att rulla några makirullar och smutta på lite vin tillsammans ! Hittade faktiskt en färsk ekologisk lax hemma på ICA som INTE var färgad.  Gotti gott !

Dagens livsmedel/tillsats - Guacamole

Ett mycket bra exempel på ett livsmedel som är billig att göra men som sälj dyrt och i en snygg förpackning är den färdiga Guacamolen.



Jag tror att dom flesta vet att huvudingridiensen i Guacamole är Advokado, man mosar alltså advokado och blandar i kryddor och lime/citron och möjligtvis gräddfil.

Mycket gott !!

Men den färdiga Guacemolen, den innehåller bara 1,5 % Advokado, och eftersom det är så lite i så måste man tillsätta smakarom(advokado), färgämnen för den fina gröna färgen, konserveringsämnen för att den ska hålla ett par månader =), smakförstärkare för att höja smaken på aromämnena. Och lite annat smått o gott för att få rätt konsistens och så.

Vad tror ni att denna röra kostar att tillverka, ja inte kan det vara många kronor ! Burken är antagligen dyrare !

Ärligt, det tar 5 minuter att mosa 2 advokado och blanda ihop med annat gott !!!

Dagens livsmedel/tillsats - Buljong

Hej hej, jag har tänkt att varje dag skriva information om ett livsmedel som vi alla brukar handla i vanliga affären.

Och vi börjar med.....

Buljong

Buljong finns i flera former: buljongtärning, pulver och som fonder.

Vi använder dom för att höja smaken på våra soppor, grytor mm.

Förr i tiden så tog man resterna av en maträtt, tex fiskrester och kokade en fiskbuljong av det som man sen kunde tillsätta i tex en fisksoppa.
Själv så brukar jag tex när jag gör en stek i stekpåse, ta all den överblivna köttsaften och frysa ner och använda som buljong till gräddsåser och gryter.

Idag kan man köpa färdig buljong i affären.
Och som med allt annat så finns det bra och dålig buljong, jag jag tänkte jämföra en bra med en dålig !

Knorr Köttbuljong:
salt, vegatabiliskt fett, smakförstärkare (glutaman) (jästextrakt) , nötextrakt 2.9 % arom, olivolja, maltodextin, färgämne E150e, Morotsextrakt. www.knorr.se

Bra köttbuljong
Det finns många bra ekologiska grönsaksbuljonger utan smakförstärkare, som bara bygger på torkade grönsaker och kryddor. Men jag hittade inte någon köttbuljong som var ren från smakförstärkare, inte ens dom ekologiska.

Och varför vill jag inte äta smakförstärkare då?

Först och främst för att jag anser att deet är fusk, gör man en bra vara så behöver man inte förstärka smaken !!

Hälsorisker:
"Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter. Kan vara ohälsosamt för småbarn." Äkta Vara www.aktavara.org


Så det bästa är nog att spara köttsaften iaf.




Semeldagen

Idag blev jag bjuden på hemgjorda semlor av min fru, hon gjorde mandelmassa av mandel och honung !
Tack darling !

Jamie Olivers tal till America om Äkta mat


Tranbär

Idag fick jag 2 liter egenplockade tranbär av en arbetskollega. Det ska bli spännande att hitta på något gott o nyttigt med det =) !!!

Tillsatser - smink !

Halloj halloj på er !
Det är många som tycker att jag överdriver tillsatserna, dom säger att man får ju cancer av allt idag !
Men det är inte det som är min poäng.....visst vissa tillsatser är rent utav farliga och allargiframkallande, som tex smakförstärkare glutamat och jästextrakt. Men framför allt så ska man tänka ett steg längre, VARFÖR behövs tillsatserna, jo för att man ska kunna sälja billiga varor till ett dyrare pris. Man använder smink för att dölja dåliga varor.
Tar man bort tex fett(dyrt) och tillsätter vatten(billigt) så försvinner både konsistens, smak och färg, då måste man sätta till aromämnen, smakförstärkare, färgämnen och annat kemiskt tillverkade ämnen.
Vill man gå ner i vikt.....ät mindre !!
Så snälla ni, läs på innehålsförteckingarna !!!

Här är ett exempel på hur Margarin kontra Smör tillverkas !

                Margarin/Becel                       Smör


Ha det så bra !!! Skriv gärna kommentarer om vad ni tycker !!!

Föreläsning "Fejkad mat eller Äkta vara?"

Igår var jag och frugan på föreläsning "Fejkad mat eller Äkta vara?" och fick en ekologisk och närproducerad lunch, kanongod ! Det var mycket trevligt och spännande att lyssna på Mats-Eric.


Sigtunahöjden gästas på alla hjärtans dag, 14 februari
av Mats-Eric Nilsson författare, matskribent och föreläsare.
Mats-Eric kommer att  föreläsa om "Fejkad mat eller Äkta vara"
och sälja sina signerade böcker.

MENY
*Vintersallad*
*Krämig persiljerotsoppa*
*Eijas kroppkaka med rårörda lingon*
*Helstekt Svenskt gräskött med ÄKTA korv och schalottenlöksås*
*Ostar från Jürss Mejeri, Vallgarns Gårdsmejeri och Väddö Gårdsmejeri*
*Kaffe i baren med Sigtunahöjdens godsaker*


Mitt första blogginlägg =)

Hejsan, här kommer jag att skriva om mat, brödbak, tillsatser och tips för att äta RIKTIG MAT !!!

Jag heter Johnny och bor med min familj i Örbyhus. Familjen består utav min fru Karoline och dotter Mirande 3 år.
Jag har jobbat i 8 år som IT-tekniker i Uppsala, trivs jättebra med det, kul med både datorer och människor.

Jag har alltid tyckt om att laga mat, baka och så.

Jag ska försöka att skriva korta inlägg varje dag, med info om mat och tillsatser, recept, brödbak mm.

Så....välkommna   =) !!!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0